Нови абонати: 0898 577 045 | Техническа поддръжка: 0899 806 692 contact@bgvhod.com

За нас

Как да работим за вас

Ако възникне необходимостта да се възползвате от нашите услуги, не се колебайте да се свържете с нас. Можете да ни потърсите и в случай, че имате въпроси, отговорите на които не сте намерили на страницата ни. За връзка с екипа може да изберете предпочитан от Вас начин – имейл, телефон, чрез формата за контакт на сайта или посредством чата на живо, който е разработен специално за вас.

 

По този начин ще Ви предоставим подробна информация за услугата и ще отговорим на въпросите ви. Ще уговорим неангажиращо и безплатно посещение в удобен за Вас и съкооператорите ви ден и час.

На тази среща ще изпратим наш представител, който, изцяло безплатно и без каквито и да било условия и поемане на ангажименти ще представи всички пакети, услуги, допълнителни дейности, които БГ Вход предлага. Ще даде информационни материали и ще отговори на всички въпроси, които може да възникнат по време на презентацията.

 

С избран лично от Вас представител или пък представители ще извърши безплатен оглед на етажната собственост. Така ще можем да направим подробен анализ на съответното състояние и какво е необходимо на етажната Ви собственост. Във възможно най-кратки срокове ще предоставим подробна оферта на Вашето внимание, която ще е съобразена с обективните нужди на етажната Ви собственост.

 

След като прегледате предлаганите от БГ Вход услуги, условия и цени и в случай, че искате да се възползвате от тях, ангажираме се да изпълним процедурите по свикване на общо събрание на ЕС, в съгласие с разпоредбите на ЗУЕС. При нужда, по време на общото събрание може да присъства юрист, счетоводител или техническо лице, освен бъдещия Ви личен професионален домоуправител.

 

Общото събрание се провежда при следния дневен ред: избор на БГ Вход за дружество, което извършва дейността професионален домоуправител.

 

Формализирането на избора става чрез подписването на абонаментен договор между БГ Вход и председателя на управителния съвет на етажната собственост или управителя, ако има избран такъв. Ако не е предварително избран, избира се упълномощен от общото събрание представител, който сключва договора. Така ангажиментите на УС или на домоуправителя приключват и започва нашата работа.

 

Представяме за гласуване актуализиран бюджет на ЕС, съгласуван вече с направения оглед и с анализа, който включва разходи за ел. енергия, почистване, асансьорна поддръжка и други разходи за поддръжка, в съгласие с конкретните нужди на ЕС, задължителния фонд ремонти и обновления и др. След неговото приемане се преминава към изпълнението му и професионалната поддръжка на ЕС. Извършваме редица дейности, които ще ви бъдат полезни.

Мисия и визия

С всеки изминал ден ежедневието на българина като че ли става все по-забързано, натоварено и напрегнато. Това важи най-вече за хората, които живеят в столицата, но и за всички останали.

 

Жителите на големия град са в непрестанно бързане, стресирани са от ангажименти, проблемен градски транспорт, нестигащо време и натоварен трафик.

 

В резултат на натовареното за всички ежедневие, нашия балкански нрав и ограничените финансови възможности на домакинствата, понякога съвместното ни съжителство е наистина доста напрегнато и стресиращо. Всички, които живеят в сгради в режим на етажна собственост – кооперации, блокове, комплекси неведнъж са се сблъсквали с невъзможността да имат нормални междусъседски отношения. Винаги обаче се намират и такива хора, които не искат да зачитат общото мнение, не искат да полагат грижи за общата собственост или пък нямат време или физическата възможност да правят това.

 

 

Като отчитаме тези фактори и наблюдаваме обстановката на пазара на услуги от типа професионален домоуправител смятаме, че с общи усилия, със способностите и придобитите умения, дошли с професионалния ни и жизнен път, сме в състояние да помогнем на своите съграждани да живеят по-мирно, по-добре и в повече хармония и разбирателство заедно. Все по-често се получават отрицателни отзиви за некоректни фирми, които нямат капацитет и умения да решават спорове и проблеми.

 

Твърдо вярваме, че всичко е въпрос на комуникация и че всеки един проблем има и своето решение, което при желание се намира. Ръководим се от мотото, че е нужно да се намери решение, а не да се търси причина за отлагане на решаването на казуса.

 

Затова създадохме и БГ Вход – компания за поддръжка и управление на имоти, етажна собственост, жилищни комплекси от затворен тип, бизнес сгради и офиси. Можете да ни се доверите изцяло и да сте напълно спокойни и сигурни, че когато нещата са в наши ръце, без съмнение всичко ще бъде наред.

Кариера в БГ Вход

БГ Вход е сред водещите компании, които предлагат услуги по управление, почистване и поддръжка на жилищни и на административни сгради в режим на етажна собственост в столицата. Компанията развива дейността си активно, като към този момент вече е един от лидерите в областта си. Обемът на работа не спира да нараства, както и нуждите от постоянно повишаване качеството на предлаганата услуга. В тази връзка екипът ни се разраства непрестанно, като отскоро съществува и позицията “Акаунт мениджър сгради”.

 

Акаунт мениджър сгради  е позиция, заемана обикновено от енергични, мотивирани личности, с желание за работа и проявяващи внимание към детайлите. Нужни са технически познания в сферата на поддръжката на сгради и на различни съоръжения. Необходими са високи комуникационни умения и способност за провеждане на разговори и на презентации пред множество хора. За целта трябват и отлични организационни качества, а също и умения за управление на групи. Избирането на приоритетни задачи е от голямо значение. Също така лицето трябва да е активен шофьор и да умее да борави с компютър и базов софтуер.

 

Нужна е също висока езикова култура и добро ниво на грамотност. Хората на тази позиция имат доста задължения и отговорности. Те провеждат и протоколират общите събрания на ЕС. Също така представят информация за дейността на фирмата, както и за състоянието на сградата и още редица др. Акаунт мениджър сгради  разпределя задачи, които са свързани с решенията от ОС към съответните отдели или пък изпълнители и проследява за тяхното изпълнение, съгласно вътрешно-фирмените срокове и процедури. Лицето на съответната длъжност информира клиентите за това какъв е статусът на съответните решения и на изпълнението на всички възложени задачи. То също проследява и контролира за изпълнението на техническите, почистващите, оперативните и още други лица в поверените на грижите му обекти. Лицето изготвя отчети и справки, които са нужни за целите на ръководството на съответната компания.

Професионален домоуправител и поддръжка на ЕС

Управление, наем и продажба на частни имоти

Почистване и поддръжка
на зелени площи

Ремонтни дейности и други услуги